Čačak dobio 16 miliona na konkursu „Gradovi u fokusu 2019“

0
173

ČAČAK (MNA) – Grada Čačka je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2019“, dobio 16.000.000 dinara za projekat „Čačak na sceni – Transformacija kulturnog prostora grada u polivalentnu scenu“.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je prilikom proglašenja rezultata konkursa, rekao da će realizacijom projekta koji je podržan sredstvima Ministarstva biti osposobljen prostor za depo u zgradi nekadašnjeg Okružnog načelstva, kao i da će lokalna samouprava izdvojiti sredstva za isti projekat.

Ministarstvo je podržalo ukupno 11 projekata iz isto toliko gradova i opština u ukupnom iznosu od 133.000.000 dinara.

Ministar Vladan Vukosavljević je podsetio da je Ministarstvo pre tri godine ukazalo na neophodnost uvođenja decentralizacije u Srbiji, u sferama kulturne politike u investicionom, programskom i svakom drugom smislu.

„Reč decentralizacija je ljupka i privlačna i rado se koristi u protokolarnim prilikama, ali se često dešava da iza te reči izostaju dela“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima konkursom „Gradovi u fokusu“ Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava, pokazalo je i dokazalo da princip decentralizacije kulture, odnosno finansiranje kulture i kulturne politike u širem smislu, može da funkcioniše.

„U protekle četiri godine, uključujući i ovaj konkurs, Ministarstvo je opredelilo oko 600 miliona dinara, za investicione i druge projekte u brojnim gradovima i opštinama širom Srbije. Tih 600 miliona upotrebljeno je za vrlo korisne projekte. Mnoge tzv. male sredine su dobile značajna sredstva za naše prilike i okolnosti, za rekonstrukciju objekata domova kulture, biblioteka, arhiva, za određene manifestacije i sve drugo što su smatrale važnim i celishodnim za njihovu sredinu“, istakao je Vukosavljević.

On je primetio da i dalje postoje lokalne samouprave koje se ne prijavljuju na konkurs „Gradovi u fokusu“, kao i one koje šalju nedovoljno kvalitetne projekte. Ministar je tim povodom pozvao sve lokalne samouprave da se obrate Ministarstvu kulture i informisanja za stručnu i svaku drugu pomoć u izradi projekata.

„Imajući u vidu da je do sada bio princip da se lokalne samouprave ne mogu prijavljivati iz godine u godinu kako bi što veći broj opština imao priliku da bude beneficijar tih sredstva, od sledeće godine važiće princip da ponovo mogu da se prijave svi“, naveo je om.

Vukosavljević je istakao da je princip decentralizacije veoma važan i da svi moramo da se neprestano trudimo kako bi se kulturni život u Srbiji razvija u svim pravcima u svim lokalnim sredinama.

„Srbija ne sme da postane organizam sa velikom glavom gde se gro kulturnog života dešava u Beogradu, dok u manjim sredinama stagnira. Nama je potreban održivi i snažan kulturni razvoj, a ne stagnacija. Prema tome u meri u kojoj to može Ministarstvo će nastojati da radi u istom pravcu“, zaključio je Vukosavljević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime