Amandmani na izmene zakona o TV pretplati nisu podržani

0
110

Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na današnjoj sednici većinom glasova nisu podžali amandmane koji su podneti na izmene Zakona o privremenom uređivanju načina pretplate za javni medijski servis, a kojima se predviđa povećanje televizijskih taksi za 70 dinara.

Podneto je ukupno sedam amandmana, a prethodno je i Vlada predložila da se amandmani odbiju.

Izmene zakona predviđaju da se javni servisi RTS i RTV finansiraju iz takse, a delimično i iz državnog budžeta, zaključno sa 31. decembrom 2020.

Prema računici finansista RTS, približno oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, koji uglavnom dolaze od marketinških usluga.

Kako je ranije najavilo Ministarstvo kulture i informisanja, javni servisi – Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine – i ove godine iz republičkog budžeta dobiće četiri milijarde dinara. Od toga bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara.

Sednici odbora prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović i državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović.

infobrif.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime