Aleksić: Građani se suočavaju sa tajnim pregovorima o Kosovu

0
486

Narodni poslanici danas su na početku nove sednice Skupštine Srbije postavljali pitanja Vladi Srbije, među kojima se izdvojilo pitanje Kosova.

Piše: FoNet

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković kada će zakazati posebnu sednicu skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji i javnost upoznala o čemu Srbija pregovara u Briselu i sa planovima predsednika Republike.

On je upitao šta je za Srbiju neprihvatljivo rešenje i da li se potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma očekuje do kraja ove godine.

Građani Srbije se suočavaju sa tajnim pregovorima o svojim nacionalnim interesima, o imovini i dužni ste po Ustavu i zakonu da informišete građane šta radite na očuvanju nacionalnih interesa, to morate da kažete jasno i glasno, rekao je Aleksić.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić obećao da će u martu, aprilu, kao građani i poslanici dobiti platformu za pregovore i predlog za rešavanje kosovskog problema.

„Aleksandar Vučić je rekao da se neće nastaviti razgovori dok se ne otkrije ko je ubio Olivera Ivanovića. Pregovori su nastavljeni, a ne zna se ko je učestvovao u ubistvu“, predočio je Aleksić.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović je imao pitanje i za Ministarstvo spoljnih poslova i Generalni sekretarijat predsednika Republike da li su upoznati sa stavom Moskve po pitanju sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

„Oni su poslali poruku da je njihov stav po pitanju Kosova i Metohije principijalan, te da baza razgovora treba da bude rezolucija 1244“, rekao je Vukadinović.

On je upitao i da li je tačno da šef BIA Bratislav Gašić indirektno vrši pritisak na vlasnicu zrenjaninske KTV da proda tu televiziju, koja, kako je ocenio, ima izbalansiran program i na kojoj se mogu videti predstavnici i vlasti i opozicije.

„To je loše i treba da bude ispitano“, rekao je Vukadinović, tvrdeći da je medijska scena zatvorena i da stanje u medijima nikad nije bilo gore.

Poslanica Dveri Marija Janjušević pitala je da li je istina da Odbor za spoljne poslove Evopske unije priprema dokument o saradnji između Srbije i države Kosovo kojim bi Srbija priznala njenu nezavinost, kao i da li je tačno da je to Vučić prihvatio još 2014. godine.

Prema njenim rečima, kukavičluk je to što predsednik preko referenduma želi da „prebaci veleizdaju na građane“.

U ime pokreta Dosta je bilo pitanje je postavio Branislav Mihajlović o štrajku u jednoj od najvećih fabrika azotnih đubriva u region, Pančevačkoj Azotari, navodeći da je za nju iznuđeno rešenje stečaj, čemu se radnici protive i ocenio da je neobično da sam vlasnik – Srbijagas svoju fabriku uvodi u stečaj.

Dugovi Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali, sada su oko 200 miliona evra, naveo je on i pozvao na odgovornost generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića koji, kako je naveo, u Srbijagasu, Jugorosgasu i Nadzornom odboru skladišta Banatski dvor prima ukupno 2,5 miliona dinara mesečno.

Na dnevnom redu parlamenta su zakonski predlozi o presađivanju ljudskih organa i o ljudskim ćelijama i tkivima, izmene i dopune zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, kao i odluke o izboru sudija.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime