Akumulacija “Svračkovo“ najveća investicija u Zapadnoj Srbiji

0
106

ARILJE, ČAČAK – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je danas radove na izgradnji brane i akumulacije „Arilje-profil Svračkovo“ i izjavio da će nakon izgradnje autoputa to biti najveća investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, a njena vrednost sa završnim radovima iznosiće 100 miliona evra.

 

Brana sa akumulacijom “Arilje-profil Svračkovo“ se nalazi na reci Rzav, nekoliko kilometara uzvodno od opštine Arilje. Izgradnja objekta započeta je 2011. godine. Regionalnim vodovodnim sistemom “Rzav“ obezbeđuje se vodosnabdevanje grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Lučani, Arilje i Požega. Osim za potrebe vodosnabdevanja, predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite područja od poplava, kao i za proizvodnju električne energije i obezbeđivanje garantovanog ekološkog minimuma nizvodno od brane.

Nedimović je nakon obilaska brane kazao da je njena izgradnja još jedan od primera koji pokazuje da se u Srbiji završavaju projekti koji su na svoju realizaciju čekali više od 40 godina.

 

– Završetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara, a koje će biti u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka. Imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja – izjavio je Nedimović.

Obilasku radova prisustvovao je i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

 

– Izgradnja ove brane je pokazatelj da se završavaju projekti koji su ostali nezavršeni poslednjih 30,40 godina, a završetkom ove akumulacije za oko pet godina, kada će građevina biti u funkciji napraviće se jezero koje će snabdevati vodom Čačak i opštine u sistemu. Do sada je izgrađeno oko 25 odsto objekta i zadatak JVP “Srbijavode“ je da, nakon preuzimanja investitorskih prava, zajedno sa državom obezbedi dovoljno sredstava za završetak radova. Ovaj objekat vredan je 100 miliona evra. Grad Čačak je za ovu godinu iz budžeta izdvojio 37 miliona dinara – naveo je on.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime