Akcija lučanskih osnovaca „Sačuvajmo ćirilicu“

0
196

LUČANI – Članovi novinarske sekcije Osnovne škole ,,Milan Blagojević” iz Lučana, sa nastavnicom srpskog jezika, Monikom Ružić, i školskim bibliotekarom, Jelenom Karić, pokrenuli su akciju ,,Sačuvajmo ćirilicu”.

Izrađeni su plakati čiji je cilj da podsete na dužnost očuvanja jezika i pisma. U okviru akcije planirane su mnogobrojne aktivnosti koje zadiru u sve one sfere do kojih dopire srpski jezik i ćirilica kao srpsko pismo.

Za sada je dizajnirano 10 plakata čija su osnova citati pojedinih profesora, pisaca, pesnika, svetitelja i crkvenih velikodostojnika, kao i fotografije najstarijih ćiriličnih spomenika.

Akciji osnovne škole ,,Milan Blagojević” iz Lučana, svoju nesebičnu podršku i reči ohrabrenja pismom je uputio ministar kulture i informisanja, gospodin Vladan Vukosavljević, koji kaže da je Ministarstvo kulture i informisanja sa radošću primilo vest o akciji „Sačuvajmo ćirilicu“ koju je pohvalio kao valjanu i znalački osmišljenu, ali i kao ohrabrujući znak. U nastavku pisma, ministar Vukosavljević tvrdi da vrednosti do kojih naš narod drži i koje su nam ostavljene u nasleđe, nije moguće dalje razvijati i očuvati ukoliko se one ne budu negovale od školskih klupa.
– Ministarstvo kulture i informisanja će i dalje istrajavati na tome da otkloni prepreke, oko nas i u nama, te da iznađe sistemska rešenja za delotvornu i postojanu zaštitu i razvitak onoga što je svakom narodu i svakoj kulturi najpreče. Vas pozivamo da nastavite i pobudite i druge, pokazujući svest i kreativnost koju ste do sada pokazali. – napisao je Vukosavljević i dodao

– Kada danas ističemo „Sačuvajmo ćirilicu“ i „Negujmo srpski jezik“, mi time nastojimo da odbranimo kulturnu osnovu koja nas vezuje sa precima i koja će nas vezati s potomcima, pokazujemo da nam je stalo da postojimo kao narod među drugim narodima. – deo je podrške izražene ohrabrujućim pismom koje je ministar Vladan Vukosavljević uputio našoj školi.

Pozivaju se svi oni koji bi da podrže akciju očuvanja srpskog pisma i oni koji imaju bilo kakav predlog za saradnju, da na mejl casopiskoraci@gmail.com šalju svoje predloge, utiske i pisma podrške ovoj velikoj ideji potekloj iz male sredine.

Akcija naše osnovne škole naišla je na sjajan odziv u celoj Srbiji, pa je vest o istoj objavljena u mnogim medijima među kojima su Politika, Vidovdan, Stanje stvari, Ozon pres, Iskra (elektronske novine Andrićgrada), Srbin info i mnogi drugi koji su najavili svoje učešće u akciji lučanskih osnovaca, prenosi radio d iz Lučana.

Pored medija i drugih osnovnih i srednjih škola, akciju „Sačuvajmo ćirilicu“ podržali su veliki srpski pesnici Matija Bećković i Ljubivoje Ršumović, kao i lingvista Miloš Kovačević, ali i čuveni srpski glumac Nenad Jezdić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime