9.2 C
Cacak
Pon, 24 feb, 2020, 15 : 49
Naslovna Ekonomija Aerodrom „Morava“ bitan za razvoj Šumadije i Zapadne Srbije

Aerodrom „Morava“ bitan za razvoj Šumadije i Zapadne Srbije

0
87

AERODROM „Morava“ u Lađevcima – na sredokraći između Kraljeva, Čačka i Kragujevca – ima veliku perspektivu, ponajviše u kargo saobraćaju, čarter-letovima i civilnom prevozu, što će svakako omogućiti ubrzani privredni i ekonomski razvoj Šumadije i zapadne Srbije.

– Imam iskustvo u privredi i prepoznajem da ovaj aerodrom ima značajnu ulogu u razvoju privrede područja na kojem živi dva i po miliona stanovnika. Sa potencijalom našeg ekonomskog rasta, „porašće“ i ovaj aerodrom, na koji moramo biti ponosni i učiniti sve da napreduje zajedno sa Srbijom – istakao je tokom sastanka direktora regionalnih privrednih komora sa teritorije opslužnog područja aerodroma „Morava“, čelnika ove vazdušne luke i „Aerodroma Srbije“ predsednik parlamenta Privrednih komora Srbije i prvi čovek kompanije „Metalac“ iz Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović.

A, „Moravi“ gravitira čak 25.000 privrednih društava, odnosno gotovo 90.000 preduzetnika koji su lane ukupno ostvarili spoljnotrgovinski suficit od 600 miliona evra.

Privreda centralne Srbije je poznata i po prilivu stranih investicija, što je rezultat uspešnih podsticajnih mera Vlade Srbije, te aktivnosti lokalnih samouprava – naglasio je direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga Predrag Lučić. – Zato je intenziviranje rada aerodroma „Morava“ veliki podsticaj za povećanje investicionih atraktivnosti u ovom delu Srbije. Uz realizaciju projekata za izgradnju „Moravskog koridora“ i brze saobraćajnice od Mrčajevaca do Batočine, on će dati ogroman doprinos povećanju spoljnotrgovinskog suficita kompletne srpske privrede.

STAZA

UZ redovne letove za Beč i uskoro prema Solunu, „Morava“ ima sve uslove za uspostavljanje linija ka novim destinacijama, pa se uveliko pregovara sa mnogim avio-kompanijama – kaže direktor JP „Aerodromi Srbije“ Mihajlo Zdravković. – Zajedno sa resornim ministarstvom, stvaramo uslove za izgradnju nove poletno-sletne staze koja će imati sve savremene uređaje i neće biti kraća od 3.500, ni uža od 60 metara. Sredstva su obezbeđena, a postupak izrade plana i projektno-tehničke dokumentacije bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime