Adžić – „U školstvu je sve dobro osim učenika i nastavnika“

0
302

ČAČAK – Dopis o organizaciji i ostvarivanju nastave u osnovnim i srednjim školama u uslovima epidemije koronavirusa za školsku 2020/2021. godini najzad je stigao, ali je u njemu malo toga jasno, ocenio je danas Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladimir Adžić.

On je u pisanom dopisu medijima naveo da je u uputstvu Ministarstva prosvete pažnja na realnu opasnost po ljudsko zdravlje od dezinficijenasa skrenuta, pa su u tom smislu data precizna uputstva i ukazano na potrebu angažovanja ovlašćenih ustanova za dezinfekciju prostora.

„Nije najasnije na osnovu čega će se znati da postoji „realna potreba“, a još manje iz kojih fondova će se to finansirati. U dopisu se navodi školski fond, za koji je poznato da godinama unazad ne pokriva ni osnovne potrebe za obezbeđivanje neometanog funkcionisanja škole. Dok su nastavnici prinuđeni da od svojih plata kupuju sredstva neophodna za ostvarivanje nastavnog procesa, školski objekti često budu ukrašeni natpisima „Van funkcije“, „Ne diraj“, „Zaobilazi“, istakao je Adžić.

On je naglasio da autori Uputstva, ne treba da brinu za klimatizaciju jer, kako je naveo, u Srbiji nema puno učionica koje imaju „Štaviše, u mnogim učionicama na zidovima se još uvek nalaze zelene table, iako je proces njihove zamene belim, otpočeo pre 20 godina, ali u javnosti se sve predstavlja kao ideal, daleko ispred celoga sveta. Samo nam nastavnici i učenici „ne valjaju““, kaže Adžić.

On je pozvao MPNiTR, Krizni štab i ministre Vlade RS da obiđu škole i pogledaju učeničke toalete, i dodao da će im tada biti jasno da je jedina mera koju treba sprovesti, zabrana korišćenja istih, do njihove potupne sanacije.

„Sada smo u situaciji jednog pandemijskog širenja zarazne bolesti. Trebalo je da nam se desi takva pošast, da bi bar neko primetio u kom stanju se nalazi naš obrazovni sistem. U Dopisu nas poredite sa drugim zemljama. Gleda se kako su one rešile školovanje u trenutnim okolnostima. Da li je neko pri tom analizirao i opremljenost tih škola? Da li je neko obratio pažnju makar na uređenost učionica i školskog objekta u zemljama koje su uzeli kao model za pisanje ovakvih uputstava?“, zapitao je on.

Prema njegovim rečima, godinama su prosvetni radnici molili za najobičniji papir, tonere, hamere, krede, a osnovna nastavna sredstva su često finasirali od svojih plata. Po tom modelu, sada bi isto valjda trebalo da važi i za dezinfekciona sredstva i zaštitne maske, zapitao je Adžić.

„Ministar od nas traži da ne budemo „sitničavi“, da preko norme radimo bez naknade, koristimo lična sredstva za obavljanje našeg posla, sami pribavljamo maske, kupujemo dezinfekciona sredstva, obezbeđujemo prostor, budemo bolničari, lekari, higijeničari…Mi od njega tražimo samo jedno, poštovanje profesije nastavnika. Ako je to mnogo, onda je veliko pitanje da li zaslužuje mesto na kome se nalazi“, zaključio je Adžić.

Foto – ilustracija, profimedia

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime