Advokati nezadovoljni radom Republičkog tužilaštva

0
356

Advokatska komora Srbije i obe struje u Advokatskoj komori Beograda nezadovoljne su radom nadležnih organa na rešavanju ubistva njihovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića, koji je likvidiran pre dva meseca na Novom Beogradu, a ono što je zajedničko svim advokatskim strujama je ogorčenost Republičkim javnim tužilaštvom.

Naime, Republičko tužilaštvo na čijem je čelu Zagorka Dolovac, zbog zaštite interesa istrage Ognjanovićevog ubistva prekinulo je komunikaciju sa predstavnicima Advokatske komore Srbije.

„Ovakvo postupanje ocenjujemo kao pokušaj prikrivanja izostanka rezultata i nepoštovanje postignutog dogovora da se advokatura redovno obaveštava o toku ove istrage“, navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije i dela Advokatske komore Beograda, koje su za ponedeljak, 31. septembar, najavile jednodnevni štrajk.

Iako smo pitali Viktora Gostiljca, predsednika AKS i Jugoslava Tintora, predsednika dela AKB, da nam detaljnije objasne nezadovoljstvo radom Republičkog tužilaštva, obojica su nam saopštili da će o svemu ovome govoriti u ponedeljak na konferenciji za novinare, a da do tada neće davati izjave. Kako je ranije saopšteno, AKS i deo AKB će u ponedeljak obustaviti rad na jedan dan iz protesta što nema konkretnih rezultata u rasvetljavanju napada na advokate, a posebno zbog obustave komunikacije sa Republičkim tužilaštvom.

Takođe i predstavnici Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, na čijem je čelu advokat Vladimir Gajić, nisu zadovoljni rešavanjem ubistva kolege Ognjanovića. Oni su javno postavili pitanje republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, ali i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i direktoru policije Vladimiru Rebiću, kada će biti rešen slučaj tragičnog ubistva njihovog kolege?

U saopštenju Upravnog odbora, koji je potpisao predsednik AKB-a Vladimir Gajić, postavlja se i pitanje Viktoru Gostiljcu, predsedniku AKS-a i Jugoslavu Tintoru, „koji su efekti zajedničkog rada s policijom i javnim tužilaštvom u okviru radne grupe koja se navodno bavi ovim ubistvom“.

„Da li ste kao advokati postavili pitanje Tužilaštvu za organizovani kriminal zašto je naš kolega Ognjanović bio na merama nadzora kao i kako se dogodilo da je ubijen iako je bio pod nadzorom?! Ovo nije prvi put da lice koje je pod obradom i pod merama gine od strane nepoznatog izvršioca. Da li je Služba nastavila obradu nad porodicom i prijateljima ubijenog advokata, „za svaki slučaj“, po svom starom običaju iz predmeta „Ćuruvija“, „Stambolić“ i „Drašković“, navodi se u saopštenju.

Foto: Advokatska komora Beograda

Piše: J. D., Danas

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime