Iz godine u godinu sve veći broj turista na Zlatiboru

2526

Zlatibor – Uprkos lošim vremenskim uslovima, turistička sezona na Zlatiboru je bila veoma uspešna, beležimo porast broja gostiju, od deset do dvanest procenta u zavisnosti od meseca do meseca, što nas posebno raduje, izjavio je za info-lider.com predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović precizirajući da je do sada srpsku planinsku lepoticu posetilo 200 hiljada turista i evidentirano 800.000 noćenja.

Prema njegovim rečima, trend rasta se odnosi i na turiste iz inostranstva koji poslednjih godina sve više uživaju u čarima Zlatibora.

„Našim strateškim razvojem i planovima jeste bio cilj i ideja da se baziramo na inostrane goste, dakle, što bolju i kvalitetniju ponudu“, kaže Stamatović.

Iz tog razloga je pređašnjih deset godina rađeno na unapređenju svih sadržaja.

„Brojni investitori su svoje objekte prilagodili novim svetskim trendovima, što daje rezultate. Jedna smo od retkih opština, pored grada Beograda i turističkih destinacija koja beleži porast gostiju“, ponovio je prvi čovek opštine Čajetina.

Pored infrastrukturnih prednosti i povoljnosti puno se radi na zabavnim i pratećim sadržajima, što strance interesuje.

„Podiže se kvalitet i nivo usluge, smeštaja, a otvoren je i hotel Tornik sa pet zvezdica“, podsetio je on.

Stamatović je istakao da je nekoliko sličnih objekata u fazi izgradnje i izrazio uverenje da će na Zlatiboru u narednih pet godina biti potpuno zaokružena turistička ponuda.

„Nadam se da ćemo tada i dostići magičnu brojku od milion posetilaca na godišnjem nivou i 10 miliona noćenja“, očekuje predsednik.

Budući da u Srbiji, kako kaže, nije definisana, ni ista zakonska regulativa za svakog gosta, veliki broj njih odseda u privatnom smeštaju. Izrazio je uverenje da će se to u budućnosti promeniti, čime će biti i uvećani prihodi od turizma na Zlatiboru.

„Ubrzo će i Nova godina, pa se smatram da ćemo do kraja tekuće moći da se pohvalimo sa 300 hiljada gostiju i milion noćenja“, očekuje predsednik.

Osvrnuo se i na izgradnju Gondole, navodeći da postoje veliki problemi i opstrukcije od strane državnih institucija.

„Međutim, nadam se da će se aktuelna vlast brzo promeniti, pa ćemo i taj postupak okončati“, zaključio je prvi čovek opštine Čajetina.

Foto – skockajtebudzet.rs,  www.modnivrisak.com, Vladimir Petrović